Energiskatt

Fråga om tillverkning av bageriprodukter och matlådor i livsmedelsbutik utgör industriell tillverkning.

Diarienummer
72-24/I
Meddelandedatum
2025-04-23
Lagrum
  • 11 kap. 14 § första stycket lagen (1994:1776) om skatt på energi
Sökande
X AB
Motpart
Skatteverket

Förhandsbesked

Sökandens tillverkning av bageriprodukter och matlådor utgör inte industriell verksamhet.

Bakgrund

Omständigheterna i ärendet

X AB (Bolaget) driver en livsmedelsbutik. I butiken tillverkas olika bröd, bullar, tårtor och matlådor som säljs i butiken.

Vid tillverkningen av bröd och bullar används inköpta, frysta degämnen som råvara. De frysta och smaksatta degämnena kommer i olika storlek och form beroende på vad slutprodukten ska bli. De olika degämnena tinas, jäses och gräddas. I vissa fall dressas produkterna genom att t.ex. strö på pärlsocker, spritsa på vaniljkräm, strö på frön samt spreja med brödglans.

Därutöver tillverkar Bolaget ca 1 500 portionsförpackade matlådor i veckan. Maten lagas från grunden och därefter hållbarhetsbehandlas matlådorna med livsmedelsgas.

Frågan och parternas inställning

Bolaget vill veta om dess tillverkning av bageriprodukter respektive portionsförpackade och hållbarhetsbehandlade matlådor kan anses utgöra industriell verksamhet enligt 11 kap. 14 § första stycket lagen (1994:1776) om skatt på energi.

Bolaget anser att verksamheterna utgör industriell verksamhet av följande skäl.

Förädlingskedjan i ett bageri ser likadan ut när frysta degämnen köps in som när degen blandas på plats. Degen behöver jäsas för att efterföljande steg ska kunna påbörjas, såsom fyllning, smaksättning och gräddning. Många livsmedelsbutiker väljer därför frysta degämnen för att effektivisera produktionsprocessen.

Vad gäller matlådorna bör det vara tillverkningsprocessen som sådan som tas i beaktande och inte antalet tillverkade produkter.

Skatteverket är av motsatt uppfattning av följande skäl.

För att Bolagets tillverkning av bageriprodukter ska kunna anses utgöra industriell verksamhet krävs att den sker från grunden, dvs. med egentillverkad deg/smet. Det är inte fråga om industriell verksamhet vid enbart jäsning och gräddning av inköpt och färdigblandad deg.

När det gäller tillverkning av portionsförpackade och hållbarhetsbehandlade matlådor i livsmedelsbutik anser Skatteverket att omfattningen har betydelse. Småskalig tillverkning av portionsförpackade och hållbarhetsbehandlade matlådor i livsmedelsbutik, inklusive tillagningen av vissa beståndsdelar, kan inte anses utgöra industriell verksamhet enligt lagen om skatt på energi. Däremot kan storskalig tillverkning av portionsförpackade och hållbarhetsbehandlade matlådor i livsmedelsbutik anses utgöra industriell verksamhet. I Bolagets fall är det inte fråga om den storskaliga tillverkning som krävs för att det ska kunna vara industriell verksamhet enligt lagen om skatt på energi.

Skälen för avgörandet

Rättsligt

Den som förbrukar elektrisk kraft i tillverkningsprocessen i industriell verksamhet kan få återbetalning av energiskatten (11 kap. 14 § första stycket lagen om skatt på energi).

I betänkandet Energiskatt på el (SOU 2015:87 s. 341 och 344), sägs bland annat följande med avseende på begreppet industriell verksamhet.

När det gäller frågan om vad som utgör industriell verksamhet, framgår av förarbetena till lagen att Standard för svensk näringsgrensindelning (SNI) ska kunna vara vägledande, samtidigt som den inte fångar allt som enligt gängse språkbruk kan anses utgöra industri. I det fall ett företags faktiska verksamhet är hänförlig till en SNI-kod som ligger i intervallet 05–33 (avdelning B och C enligt SNI 2007) anses den i praktiken vara en industriell verksamhet. För sådana verksamheter spelar det inte någon roll hur verksamheten bedrivs. Även småskalig verksamhet omfattas.

Om SNI-koden ligger utanför intervallet, görs däremot en särskild prövning av om verksamheten trots koden kan anses som industriell. För sådan verksamhet kan det vara avgörande hur verksamheten bedrivs.

Skatterättsnämndens bedömning

Frågan är om Bolagets tillverkning av bageriprodukter respektive portionsförpackade och hållbarhetsbehandlade matlådor kan anses utgöra industriell verksamhet.

Bolagets verksamhet är åsatt SNI-kod 47.112, dvs. livsmedelshandel med brett sortiment.

Som exempel på vad som ingår i SNI-kod 47.112 nämns bland annat bake off – enbart jäsning och gräddning av bröd, av inköpt deg eller förbakad deg, i butik med brett sortiment. Detta kan jämföras med SNI-kod 10.710, som faller inom det industriella intervallet, och avser tillverkning av mjukt matbröd och färska bakverk, men inte bake off – dvs. enbart jäsning och gräddning av inköpt färdigblandad deg i butik.

Av denna beskrivning kan konstateras att tillverkning av bageriprodukter med frysta degämnen i butik utgör s.k. bake off som inte är hänförlig till det industriella intervallet (05–33).

Tillverkning av portionsförpackade matlådor i butik omfattas inte heller av någon SNI-kod inom det industriella intervallet.

De aktuella tillverkningsprocesserna kan därför inte presumeras utgöra industriell verksamhet utifrån standarden för svensk näringslivsindelning.

Med beaktande av verksamheternas karaktär och omfattning anser Skatterättsnämnden att verksamheterna vid en särskild prövning inte heller i en mer språklig eller annan bemärkelse kan ses som industriella.

I avgörandet har deltagit Rolf Bohlin, Jeanette Fored, Fredrik Fries, Kristina Harmsen Hogendoorn (ordf.), Christina Olsson, Madelaine Tunudd och Eva Östman Johansson.

Ärendet har föredragits av Karin Korpinen.

Senaste förhandsbesked inom Energiskatt

Visa alla
Till toppen
OSZAR »